Лемківська кухня є проста, невибаглива, але корисна і здорова. Лемки вмілі землероби, тому їхні страви базувались на тих продуктах, які вони могли виростити на полі. Тож в основному їх страви з круп, овочів і фруктів, страви з тіста, а також молочні. Однак винахідливість лемків допомогла зі звичайних продуктів – змішуючи, поєднуючи, додаючи компоненти – готувати добру, поживну й різноманітну їжу.

Як говорили лемки: «Лемкиня без фантазії – не лемкиня». Так, поєднавши перемелений овес (борошно) зі скибкою чорного житнього хліба і водою, виникла страва киселиця. Вона дуже корисна, поживна і проста в приготуванні. В оригіналі рецепта використовували вівсяне борошно, але з плином часу замінили його вівсяні пластівці. А також почали додавати свіжі дріжджі для прискорення процесу бродіння.

Отже, для приготування киселиці нам потрібно:

  • 1 кг. вівсяних пластівців або перемеленого вівса;

  • 25 г. свіжих дріжджів;

  • скибка чорного хліба;

  • тепла кип’ячена вода;

  • 3-х літрова банка.

Складаємо в банку вівсяні пластівці, кладемо скибку хліба, в невеликій кількості води розводимо дріжджі, вливаємо їх в банку, далі заливаємо водою, щоб вона покрила повністю всі інгредієнти. Добре все перемішуємо і залишаємо киснути у теплому місці на три дні.

Як покисне – до закваски додаємо ще трохи води, все гарно перемішуємо і проціджуємо через марлю чи сито. Жмих викидаємо , а рідина, що залишилася – і є кисилиця.

Приготування страви:

  • 1л. води;

  • 0,5 л. закваски;

  • 1ч.л.солі;

  • 1 ч. л. кмину;

  • 2 зубчики часнику.

У каструлю наливаємо воду, додаємо сіль, кмин і доводимо до кипіння. Далі додаємо закваску і варимо до загустіння. Часник дрібненько нарізаємо і додаємо до страви.

Тепер, коли киселиця готова, потрібно зробити зажарку: дрібно порізати цибулю і посмажити її на олії. Заправити страву.

Лемки зазвичай подають киселицю із картоплею, тому її попередньо відварюємо. Також до киселиці додають сир бринзу, білі гриби і сметану.

Смачного!!!

Приготування страви від Віктора Камінського – у відео: