Якщо запитати француза: “Яка закуска ідеально підійде до келиха вина?”, без сумніву у відповідь пролунає: “сирна тарілка”. Причому, вам у деталях розкажуть, який сорт сиру варто обрати до насиченого “Сапераві”, а з чим краще смакувати ексклюзивний “Просекко”. Як віднайти ідеальний тандем сиру та вина, щоб отримати максимальне гастрономічне задоволення – читайте у сьогоднішньому огляді!
З яким вином поєднати улюблений сир?
Звичайно, пересічний покупець не може (і не повинен!) знати в деталях складові всіх винних букетів. Для цього є професіонали! Щоб не помилитися з вибором хмільного напою до улюбленого сиру, сомельє радять слідувати таким простим правилам:
– Баланс витримки. І сир, і вино – натуральні продукти, технологія виробництва яких передбачає процес дозрівання. Терміни бувають різні: існують “молоді” сорти, і “витримані”. Іноді – навіть роками. Золоте правило гастрономічного поєднання сиру та вина – відносна рівність тривалості процесів витримки. Що мається на увазі? Чим довше витриманий сир ви обрали до трапези, тим більш витримане вино рекомендується подавати до столу.
– Регіональний принцип. Якщо вивчати винні букети та смакові особливості сирних смаколиків бракує часу, можна скористатися принципом регіонального поєднання. Наприклад, до сирів виготовлених за французькою технологією, ідеально підходять французькі вина. До італійських шедеврів сироваріння краще вибрати пляшечку, родом з Італії. Чим територіально ближче регіон походження продукту – тим більш гармонійним вийде дует.
– Універсальний варіант. Гості з вином вже під`їжджають, а ви ніяк не можете обрати в магазині достойний сир? Розкриваємо секрет універсального і безпрограшного варіанту! Витриманий твердий/напівтвердий сир з горіховим присмаком врівноважить терпкий присмак червоного вина та підкреслить тонкий делікатний смак білого.
Найсмачніші сири до червоних вин. Особливість червоного вина – Танін, який робить його смак яскравим і вираженим. Насичені червоні вина варто поєднувати з витриманими сирами з інтенсивним смаком. Ідельно смакує з червоним вином: Фонтіна, Біла Лілія , Фонталь, Італіко. Любителям пікантних кисло-солоних смаків сирної закуски, варто звернути увагу на кріплені напої: наприклад, “Портвейн”. Запам’ятайте: чим солодший і міцніший напій, тим потужнішим в ароматі має бути смак сиру.
Тепер, ви знаєте, що вино і сир – створені одне для одного. Переходимо до дегустації?