З метою уникнення будь-яких інсинуацій з приводу земель Кам’янець Подільського агротехнічного університету, змушений вдатись до трактування земельного законодавства, і тим самим зруйнувати міф про те, що згадані землі можуть змінити форму власності та опинитись у приватних руках.

Згідно норм ст. 150 Земельного кодексу України, землі навчальних закладів із цільовим призначенням «для дослідних і навчальних цілей» відносяться до особливо цінних. Норми цього ж Кодексу (ст. 141, 149) передбачають особливу процедуру щодо припинення, вилучення чи зміни цільового призначення таких об’єктів, які ще й перебувають у постійному користуванні. Не вдаючись в деталі, варто звернути увагу на те, що для забезпечення таких кроків необхідна згода Міністерства освіти та науки, Кабінету Міністрів та Верховної ради України, що практично унеможливлює будь-які маніпуляції з такими землями.

Змушений зазначати, що зроблено усі можливі кроки стосовно впорядкування документів на користуванні землі університету. І це правильно з позиції того, що надбання має залишитись та працювати на благо студентства, науки, громади. Зокрема, було проведено інвентаризацію земель навчального закладу, у ході якої до квадратного метра встановлено фактичну їх площу, визначено цільове призначення, а розпорядженням Бучацької РДА їх передано у постійне користування (дана інформація доступна на ресурсі Публічної кадастрової карти: кілька скрінів додаю).

І на останок, на розгляді Верховної ради знаходиться законопроєкт, котрий має на меті врегулювати проблематику паювання земель навчальних закладів, сподіваюсь що він таки буде прийнятий, адже ми всі за справедливість, а не за точкові перекручування та замовні наклепи!

Петро Гадз