До 150-річчя від дня народження Лесі Українки, учні 4-А класу здійснили проект «Леся Українка – поетична квітка України». Його мета – поглиблення, розширення знань про життя і творчість поетеси.
У шкільній програмі Лесю Українку часто презентують як мужню письменницю та «доньку Каменяра». Але якою її бачать сучасні діти?
Дитинство із татом у декреті.
Коли в подружжя народилася Лариса (Леся Українка), Олена Пчілка, занедужала на анемію, тож молока для немовляти не вистачало. Тому мати поїхала лікуватися в Європу на пів року. А батько Петро Косач залишився вдома з двома маленькими дітьми. Він узяв відпустку на роботі і самостійно годував Лесю коров’ячим молоком розведеним з водою.
Леся Українка навчалася дистанційно.
Усі діти подружжя Косачів отримували початкову освіту вдома. Проте Леся через хворобу з 10 років продовжувала надалі навчатися в домашніх умовах. У неї були приватні вчителі з грецької та латинської, а мама допомагала їй опановувати французьку та німецьку.
Письменниця захоплювалася культурою Давнього Сходу, подібно як сьогодні сучасні діти практикують йогу та медитацію.
Труну з тілом поетеси несли 6 жінок.
Померла вона у Сурамі (селищі в Грузії) у 1913 році. Поховання в Києві проходило під суворим наглядом кінної поліції. А перед самим Байковим кладовищем труну на плечах взялися нести 6 жінок – подруги письменниці та відомі українські діячки.
 
Публікація за матеріалами