Немає Різдва католицького чи православного, є лише Різдво Христове!

Адвент (від лат. Adventus – пришестя) – перше свято нового літургійного року. Це передріздвяний час, час очікування Різдва Христового. Перший день цього періоду є також першим днем церковного року. Адвент починається у неділю, яка припадає між 27 листопада і 3 грудня, і включає в себе чотири тижні, безпосередньо перед Різдвом Христовим.

Під час Адвенту в храмах рано вранці служиться Свята Меса в честь Пресвятої Діви Марії. Символом цієї меси є запалена свічка, яка освітлює шлях тим, хто йде до церкви до сходу сонця.

Адвент ділиться на два календарних етапи: перший – з першої неділі до 16 грудня, який присвячений роздумам про прийдешнє Друге пришестя Ісуса Христа; другий – з 17 до 24 грудня, який є безпосередньою підготовкою до святкування Різдва Христового та присвячений спогаду Першого пришестя Ісуса Христа у світ – Боговтілення.

Кожна неділя Адвенту присвячується певному спогаду, якому відповідають євангельські читання під час богослужіння: першу неділю присвячено майбутньому пришестю Ісуса Христа наприкінці часів, другу й третю – Івану Хрестителю, який передував служінню Христа, четверте – подіям, що безпосередньо пов’язані з народженням Сина Божого.

Наша жива й діяльна участь в урочистостях літургійного року має бути як духовною й індивідуальною, так і зовнішньою та загальною в рамках християнської спільноти. Бо церковний рік освячує не тільки кожного християнина, а й парафію та всю Церкву. Адвент – це час радісного і благочестивого очікування пришестя Господа, Різдва Господнього, як спомин першого пришестя Христа і явлення Бога-людини, а також другого пришестя Христа Господа в кінці часів.

Богородиця, урочистість Непорочного Зачаття якої святкується в Адвенті і вшануванню якої служать особливі Меси – так звані «рорати», стає в цей час прикладом спілкування з Богом у святому зосередженні, мовчанні й чистоті серця, а також прикладом любові до ближнього. Під час Адвенту важливим літургійним символом стає світло: Христос приходить до своїх, приносить їм світло свого навчання, сам будучи Світлом світу. В літургії символ світла представлений свічками… Приблизно 150 років тому у Церкві вкоренився звичай під час Адвенту ставити адвентний вінок. У колі, яке прикрашене зеленими гілками, ставлять чотири свічки, які символізують чотири неділі Адвенту. У першу неділю Адвенту запалюється одна свічка, в другу – дві й так далі…

Фото: Oleg Grebenovsky & Світлана Бандусяк.