Кожного дня ми дізнаємося про Бучач щось нове. Це або зображення  старого міста на світлинах, знайдених в архіві, або несподівані повороти доль світових зірок, предки яких народилися у Бучачі. Ось так несподівано нещодавно натрапили на інформацію про популярного кілька десятиліть тому французького співака. І виявляється, що його дід родом із Бучача.

А тепер послухайте ці пісні, можемо посперечатися, що Ви чули їх, навіть не один раз, хоча можете і не пам’ятати ім’я виконавця:

Звати цього чудового виконавця Джо Дассен, повне ім’я – Джозеф Айра Дассен. І “Вікіпедія” пише, що його дід по матері доктор Луїс Лонер походив із Бучача, а дід по батьковій лінії Шимон Доцин був з Кам’янця-Подільського, прадід Мойше-Вольф – з Сатанова. А народився майбутній співак Джозеф ще у далекому 1938 році в Нью-Йорку. Проте пізніше, під впливом такого політичного явища як “полювання на відьом” його сім’я була змушена переїхати до Європи.

Але музична кар’єра співака так би і не почалася, якби одного разу батько Жуль Дассен, який був режисером, не попросив сина записати кілька пісень до одного з фільмів. Пізніше вони навіть ввійшли до запису на одній із грамплатівок того часу. А через кілька років доля знову дозволила нагадати про себе і його тодішня подружка потайки від Джо надсилає записи, де співак акомпонує собі на гітарі до звукозаписувальної кампанії. І саме початок 60-х років був плідним стартом і за десять років Джо Дассен стає всесвітньовідомим. Його пісні лунають французькою, англійською, іспанською, італійською, німецькою і навіть грецькою мовами.

Серце виконавця перестало битися під час відпустки на Таїті у серпні 1980 року. До свого 42-річчя Джо Дассен не дожив якохось кількох місяців.

А ось ще кілька композицій. Слухайте і насолоджуйтеся.)

Джерело