російський крейсер «Москва» після того, як по ньому поцілили ракетами «Нептун», перекинувся та почав тонути.

Про це повідомляє оперативне командування «Південь».

Внаслідок влучання судно отримало суттєві пошкодження, спалахнула пожежа. Інші судна намагалися допомогти «Москві», але шторм та потужний вибух боєзапасу перекинули крейсер, і він почав тонути.

Натомість у міноборони росії повідомили, що пожежу на судні локалізували, вибухи боєприпасів зупинилися. Кажуть, що «Москва» зберігає плавучість, а основне ракетне озброєння не пошкоджене.

Причину пожежі досі не називають. Наразі намагаються відбуксирувати крейсер у порт. Речник путіна дмитро пєсков зазначив, що російському президенту регулярно доповідають про всі події, зокрема і про пожежу на судні.

Що передувало?

Напередодні, 13 квітня, стало відомо, що українські військові влучили ракетами «Нептун» у російський ракетний крейсер «Москва». Це саме той корабель, який погрожував військовим на острові Зміїний та отримав відповідь «Русский военный корабль, иди на…!».

За декілька днів до влучання журналісти повідомляли, що крейсер стоїть на якорі в Севастопольській бухті, однак бортовий номер і назва корабля були зафарбовані.

У міноборони росії визнали пожежу на «Москві» та серйозні пошкодження судна, заявили, що екіпаж евакуювали, проте причини пошкоджень так і не назвали.

За даними «Мілітарного», крейсер «Москва» має артилерійське, зенітне, протичовнове та мінно-торпедне озброєння. Крім того, на ньому встановлено 16 пускових установок протикорабельних ракет П-1000 «Вулкан» з дальністю враження цілей до 1000 км, а ще корабель несе на борту один гелікоптер Ка-27.

Джерело