Щойно, о 21:50 Верховна рада проголосувала за запровадження надзвичайного стану на 30 днів на всій території України, крім Донецької і Луганської областей. У цих областях уже діє особливий правовий режим і усі процеси контролюють військово-цивільні адміністрації.

Надзвичайний стан – це особливий тимчасовий правовий режим, коли держава може тимчасово обмежити права людини і надати органам влади додаткових повноважень. Робиться це з метою уникнення надзвичайних ситуацій, що призвели або можуть призвести до смертей чи загрози здоров’ю, правам і свободам.

Надзвичайний стан вводиться указом президента. Але, на відміну від інших указів, його має затвердити Верховна Рада.

У документі про запровадження надзвичайного стану мають бути вказані:

  • причини, чому необхідно вести надзвичайний стан;
  • території, на які він поширюється;
  • термін, на який вводиться;
  • перелік органів державної влади і місцевого самоврядування, які отримають додаткові повноваження;
  • перелік дій, які можуть бути здійснені;
  • обмеження прав людини і юридичних осіб, які будуть застосовані.

Залежно від ситуації в Україні, окремих областях, районах чи населених пунктах оперативні штаби зможуть встановлювати обмеження, визначені в указі президента. Обмеження можуть відрізнятись і залежатимуть від конкретних обставин. Оперативні штаби, серед іншого, встановлюють особливий порядок в’їзду та виїзду, а також обмеження свободи пересування. Також можливе обмеження руху та огляд транспорту представниками відповідних силових відомств. Буде здійснюватися посилена охорона громадського порядку та важливих об’єктів, руйнування яких може вплинути на життя і безпеку громадян. На період надзвичайного стану можуть заборонити масові заходи та страйки, оскільки їх можна використати для дестабілізації ситуації.

Також можуть запровадити комендантську годину, коли громадянам не можна буде перебувати на вулиці без спеціальних перепусток. Про це говорить і секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов. Він передбачає, що її можуть ввести: “в залежності від ситуації, яка буде на тій чи іншій території, за необхідності”.

У такому разі силовики здійснюватимуть перевірку документів громадян, а у разі потреби огляд речей, транспорту, багажу чи житла.

Представники влади зможуть тимчасово вилучати зареєстровану вогнепальну і холодну зброю, а також боєприпаси. У підприємств  — навчальну військову техніку, вибухову, отруйні або сильнодіючі речовини. Після закінчення надзвичайного стану усе мають повернути.

Президент, Верховна Рада, Кабмін, міністерства та центральні органи виконавчої влади продовжують свою роботу.

Місцеві ради, виконавчі комітети та голови громад теж працюватимуть. Але вони мають взаємодіяти з усіма іншими органами, які залучені до впровадження заходів з надзвичайного стану.

 

За матеріалами “Української правди”