21 лютого 1917 року відбулися перші загальні збори «Союзу українок». В них взяли участь 44 жінки. Головувала на з’їзді Є. Макарушка, яку і обрали першою головою цього патріотичного просвітницького об’єднання.

Основною метою «Союзу українок» визначено просвітню, економічну і товариську діяльність українського жіноцтва. З цим завданням, і не тільки, успішно справилася ця, найбільш масова організація, яка діяла найбільш активно у Галичині. Про її діяльність при «совєтах» не могло бути й мови. Слово «совєти» дуже часто вживають в Європі і означає воно саме той совок, який пережили ми з вами і який не давав розвитку у східній Європі, тобто країнам соціалістичного табору.

27 лютого 1917 року провели перше засідання виділу (комітету). Було обрано заступницю голови товариства, секретаря, касира і також чотирьох провідниць фахових секцій.

В травні цього ж року загальні збори «Союзу українок» об’єднали шість філій і сім гуртків.

20 травня 1918 року загальні збори «Союзу українок» і нарада представників жіноцтва Галичини обговорили «болючий» стан українського села, а також визначили пріоритетним у діяльності національне «освідомлення» і освіту жінки-селянки.

13 серпня 1919 року постав «Союз українок» у Кам’янці-Подільському за участю представниць наддніпровських та наддністрянських частин України.

12 листопада 1921 року відбулися чергові загальні збори «Союзу українок». Членкинею товариства стала його майбутня та багаторічна голова (1928-1939) і посол до польського Сейму Мілена Рудницька.

22-23 грудня 1921 року розпочався Всеукраїнський жіночий з’їзд, який в самий розпал заборонила польська поліція.

У двадцятих – тридцятих роках «Союз українок» організував ряд курсів.

Загальні збори і зїзди відбулися у 1933, 1934р.р., а у 1936 році крайова Конференція жіноцтва.

6 травня 1938 року польська окупаційна влада заборонила діяльність «Союзу українок», який згодом трансформувався у жіночу організацію «Дружини Княгині Ольги».

Бучацька громадська просвітницька організація «Союз українок» утворилася 12.08.1994 року. Першою головою товариства стала Марія Іванівна Хабурська.

За короткий час це формування досягло значних успіхів у своїй діяльності. Районна організація «Союзу українок» стала осередком жіноцтва Бучаччини у розвитку художньої самодіяльності, різноманітних гуртків.

Ігнатій Рудий