Досі вважаєте, що всі козячі сири мають специфічний неприємний запах кози чи навіть цапа? Готові розвіяти цей міф і переконати вас у протилежному! Фермерські промислові крафтові козячі сири – це корисно і дуже смачно! А ще – апетитно та ароматно! Звідки з’являється козячий запах у кисломолочній продукції і чому його немає у наших сирах – всі секрети розкриємо у статті!
Від чого залежить поява “козячого” запаху у молоці?
Доведено: у нормі молоко кіз не має жодних сторонніх запахів чи присмаків. Поява сторонніх ароматів може бути пов’язана з наступними чинниками:
● Генетика. На сьогоднішній день існують спеціально виведені породи молочних кіз, які дають чудове молоко з ніжним вершковим присмаком. Однак є і такі кози, молоко яких дійсно може бути наділене характерним і не дуже приємним запахом. Тому при формуванні стада важливо враховувати генетичні особливості поголів’я.
ТМ “Семеро козенят” виготовляє крафтові сири з молока власних тварин. Ми закупили молочних кіз Альпійської та Зааненської порід, а тому на 100 % впевнені у високих смакових та приємних ароматичних якостях молочної продукції.
До речі, про запахи. Як виявилось, у Франції найвишуканішим вважається той сир, який по нашим міркам дійсно недобре пахне. Козячі сири французи полюбляють тільки з вираженим специфічним ароматом. Причому, чим він більш насичений, тим краще. А у народів Азії взагалі існує повір’я: чим сильніше виражений запах кози у молоці, тим більше у ньому цілющих властивостей. Тож можливо час і нам змінювати смаки?
● Умови утримання. Щоб у молока не було сторонніх присмаків, не слід утримувати дійне стадо разом із цапами. Всі сторонні аромати – це особливість “чоловічих” козячих гормонів. Згідно з сучасними технологіями, рекомендовано тримати цапків окремо і, бажано, подалі від кізочок.
● Годівля. Смак молока і кисломолочної продукції з нього напряму залежить від харчування тварин. Годувати поголів’я слід тільки високоякісними кормами, правильно збалансувавши добовий раціон. Не варто давати козам ті продукти, які провокують появу різних присмаків. Наприклад, доведено: якщо нагодувати козу капустою, у молока з’явиться яскраво виражений протухлий запах.
● Здоров’я. Неприємний аромат молока може свідчити про проблеми із здоров’ям тварини. Якщо ви відчули, що щось не так, як має бути, терміново зверніться за допомогою до ветеринара. На час лікування, таку козу варто відділити від стада. Якщо результати ветзаходів нестійкі чи малоефективні, тварина підлягає вибраковуванню. Також рекомендовано спостерігати за її потомством.
● Технологія доїння. Не слід забувати про людський фактор, особливо – якщо купуєте продукцію з рук. Якщо коза перед доїнням погано помита, це може спричинити попадання сторонніх речовин (гною чи сечі) у молоко. На жаль, є випадки, коли фермери неналежним чином прибирають хліви. І, звичайно, не останнє значення має чистота посуду, у який потрапляє та в якому зберігається сировина.
У промислових масштабах процес утримання та доїння поголів’я тварин, якість та склад молока, технологія переробки молочної сировини перебуває на контролі санітарної інспекції та органів державної влади. Продукція ТМ “Семеро козенят” відповідає державним стандартам якості по всім критеріям.
Тепер ви знаєте, що у справжнісіньких крафтових сирах торгової марки “Семеро козенят” немає жодних сторонніх запахів. Наші смачнющі сири завжди приємно пахнуть і вражають феєрією різних смаків. Хто хоче скуштувати?