Як повідомляє офіційний сайт Тернопільської обласної ради, сьогодні, 28 листопада 2019 року, відбулось пленарне засідання ради, на якому, в тому числі, обговорювався перспективний план розвитку територій громад Тернопільської області, що був розроблений обласною адміністрацією.

Депутати заслухали інформацію керівника міжвідомчої регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Тернопільської області, голови ОДА Ігоря Сопеля.

Депутати внесли пропозицію ввести у робочу групу з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Тернопільської області делегованих представників від кожної фракції обласної ради.

Депутати вислухали голів, представників ОТГ, сіл, селищ, зокрема – Трибухівської, Настасівської, Великобірківської, Білецької, Купчинецької, Підгородянської, Озернянської, Лопушнянської, Борсуківської тощо. Громадяни звернулися з пропозиціями недопустити зміну статусу їх громад та дотримуватися принципу добровільності. Також голова Великовікнинської сільської ради звернувся до депутатів, щоб почули думку двох тисяч селян і включили їх сільську раду до Вишнівецької ОТГ, також Конюхівська громада просить доєднати її до Зборівської, Петриківської до Острова.

Також до обласної ради звернувся міський голова Чорткова.

Після конструктивної дискусії депутати прийняли рішення звернути увагу голови Тернопільської ОДА Сопеля І.М. на недопустимість порушення вимог Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» при розробленні та внесенні на розгляд КМУ проекту перспективного плану формування територій громад Тернопільської області та не допустити внесення До КМУ проекту у перспективного плану формування територій громад Тернопільської області без розгляду і схвалення Тернопільською обласною радою.

Також депутати висловились проти ліквідації Тернопільської області.

Перед обговоренням питань порядку денного сесія розглянула заяву депутата Петра Гадза щодо складання повноважень та підтримала її, подякувавши колезі за співпрацю, активну громадську позицію.