Упродовж останніх днів Православна церква України оформила приєднання понад 50 громад УПЦ Московського патріархату, а близько 100 громад — зараз у процесі переходу.

Про це 28 березня заявив предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній в етері телемарафону, цитує «Укрінформ».

За словами Епіфанія, упродовж останнього часу почалася хвиля переходів з УПЦ МП до ПЦУ. «Поступово українці, які перебували в духовній омані до цього часу, починають прозрівати. Громада за громадою, по всій Україні, в кожній області, не тільки на заході, а і в центрі, на сході і на півдні», — наголосив предстоятель.

Він закликає до приєднання й інші громади УПЦ Московського патріархату «не мовчати, а долучатися до визнаної Православної церкви».

Зазначимо, що ще 25 березня у ПЦУ повідомляли про приєднання 28 громад УПЦ МП.

Що передувало?

Після російського вторгнення очільник російської православної церкви патріарх Кирило фактично підтримав агресію росії. Як розповідає BBC, 6 березня він заявив, що на Донбасі нібито вже 8 років тривають спроби знищити «принципове неприйняття так званих цінностей, які сьогодні пропонують ті, хто претендує на світову владу».

«Сьогодні є такий тест на лояльність цієї влади… Тест дуже простий і водночас жахливий — це гей-парад. Вимоги до багатьох провести гей-парад і є тестом на лояльність до наймогутнішого світу», — сказав Кирило.

А 14 березня Кирило взагалі подарував командувачу росгвардії Віктору Золотову ікону та благословив російських військових на війну в Україні.

Водночас предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій засудив повномасштабне вторгнення росії в Україну. Він висловив підтримку українським військовим і звернувся до володимира путіна із закликом «негайно припинити братовбивчу війну». Низка священників УПЦ МП навіть припинили згадувати під час богослужінь ім’я Кирила як свого патріарха.

22 березня Священний синод Православної церкви України закликав архієреїв, духовенство, монастирі та релігійні громади УПЦ Московського патріархату приєднуватися до ПЦУ.

https://hromadske.ua/posts/vzhe-ponad-50-gromad-upc-mp-priyednalisya-do-pcu-epifanij