Окрасою міста і чудовою відпочинковою зоною обіцяє стати алея вздовж Стрипи — від так званого Чорного моста до скве­рика у центрі. Нещодавно тут завершено укладання бруківки, встановлені 17 лавок і сміттєвих ящи­ків, 30 ліхтарів. Уже сьогодні цією алейкою залюбки прогулюють­ся жителі міста, прямують до шко­ли діти, поспішають на роботу чи з міста дорослі.

Зі слів старожилів ця низинна місцевість нижче мосту святого Яна і за міською стіною з давних часів називалась Королівкою в пам’ять про польського короля Яна ІІІ Собєського, військо якого йдучи війною проти турків зупинялось тут коло води у другій половині 17 століття.

На початку 80-х років минулого століття власникам городів частину цієї території понад річкою шириною до семи-десяти метрів відібрали. Міська рада за тодішнього голови Івана Григоровича Шустика прийняла рішення заасфальтувати прокладену доріжку від так званих мосту Гімназійного до мосту Чорного. Алея, обсаджена з обох сторін деревами стала улюбленим місцем для прогулянок жителів міста. В пам’ять про свого засновника алейка жартома називалась Шустик-штрасе. На жаль, з часом вона стала занедбаною, понівеченою тракторами і вантажівками і заросла бур’яном, перетворившись у вузеньку, заболочену під час дощів, стежку.

Будучи на посаді голови міста, Йосиф Мосціпан задумав відновити алею.

Завжди бракувало для цього коштів, але в серпні 2019 року завдяки нардепу Миколі Люшняку Бучацькій міськраді на капітальні видатки було виділено з держбюджету майже 10 млн. грн., з яких 1 млн. 400 грн. вклали у відновлення доріжки. Виготовили проект, він пройшов ек­спертизу і розпочалися роботи.

Був оголошений тендер, який виграло ТОВ «Рембуддільниця» (керівник Степан Яструбський).

Від мосту, що біля районного будин­ку культури, у минулому році проклали більшу частину доріжки. Відтак цього року міською радою було виділено ще 2 млн. грн. і роботи продовжили.

Осінь була погідна, тож роботи завер­шили до настання холодів. Доріжка розділена на дві смуги – пішохідну і велосипедну. Через кожних 50 м встановили лавки і сміттєві ящи­ки, провели освітлення, яке вмикаються автоматично. І у жовтні 2020 року завершили роботу.

Особливо гар­но тут буде навесні, у теплу пору року. Закликаємо жителів міста дбайливо поставитися до того, що зроблено і берегти створене від руйнування. Гадаємо, що періодично поліція буде контролювати алейку.

Звертаємося до свідомості жителів берегти людську працю, адже затрачено великі кошти, зроблено все добротно і якісно для блага і відпочинку всіх.

Нова Доба, 3.12.2020 р. (з доповненнями Jura Bazanow)