В Україні,  1 жовтня 2023 року, вперше  відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці за Новоюліанським календарем

На це свято, традиційно українці йдуть до церкви та просять у Божої Матері захисту від хвороб. Тому в це свято хочеться побажати, щоб ваші домівки були осяяні світлом, щоб завжди в них вітали усмішки та дитячий сміх. Будьте щасливі та здорові! Живіть у своє задоволення, а й Пресвята Богородиця покриє вас своїм покровом та захищає від усіх негараздів, боронить ваше та близьких вам людей здоров’я. 

ІСТОРІЯ СВЯТА ПОКРОВИ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

Це велике християнське свято було встановлене на Русі в кінці Х – на початку ХІ століття. За переказами, йому передувала подія, що відбулася в місті Константинополі у Влахернському храмі(1 ст. ст.) 910 року, де зберігалася велика християнська реліквія – риза Богородиці.

Ішла війна, місто було оточене сарацинами і практично уже не могло оборонятися. Під час всенощної, що відправлялася у храмі, юродивий Андрій, якого знали як дуже побожну людину, побачив видіння. Над людьми, що молилися, з’явилася Богородиця разом із ангелами та святими. Вона покрила людей своїм омофором і молилася разом з ними. Юродивий сказав, що бачив Богоматір, яка плакала над людьми і молилася за мир. Віруючі повірили, що Богородиця опікується світом, пильнує людство, застерігає його жити у мирі та спокої. Візантійцям вдалося зняти облогу і перемогти сарацинів.

Відтоді і відзначається свято Покрови Божої Матері. Тоді ж у Х столітті прийшло воно на Русь і з тих часів святкується 14 жовтня (1 ст. ст.).