В цей день вшановується пам’ять трьох великих ієрархів, учителів, проповідників і Отців Східної Церкви: св. Василія Великого, св. Григорія Богослова і св. Івана Золотоустого. В Україні свято відоме як свято Трьох Святителів.

Три отці — ієрархи-святителі, які вшановуються в день свята, — провідні вчителі віри, святості й науки Христової Церкви.

Заслуги трьох святих перед Церквою

  • передали чисту віру Нікейського Собору,
  • пояснили догмати про Святу Трійцю, Христове Божество та Пресвяту Євхаристію.
  • Мінімум двоє з них є авторами Божественної літургії, чин якої витримується і сьогодні (літургія Івана Золотоуста відправляється щонеділі і на свята, літургія Василія Великого в особливих випадках[1])
  • За їхні заслуги Східна Церква називає їх у своїх Богослужіннях рівноапостольними, органами Святого Духа, колонами Церкви та вчителями вселенної.

Всі вони жили в четвертому столітті — золотому віці християнської віри.

Св. Василій і св. Григорій — сини славної Каппадокії, що в Малій Азії, друзі і майже однолітки. Св. Іван Золотоустий — з Антіохії, він молодший за них на 20 років.

В цей день хочеться привітати усіх тих хто має ці імена, та побажати здоров’я, миру та Божої ласки, нехай Ваші небесні патрони оберігають Вас від всіх негараздів, допомагають у хороших справах, а нашій Україні посилають мир та злагоду!