Вифлеємський Вогонь Миру — міжнародна щорічна пластова акція до святкування Різдва, метою якої є поширення символічного вогню, запаленого у Вифлеємі. Вже 27 рік поспіль пластуни розповсюджують Вогонь по Україні, доносять у кожен куточок, до серця кожного.

БУЧАЦЬКІ ПЛАСТУНИ передадуть Вифлеємський Вогонь Миру громаді Бучача та Бучацького району.

20 грудня о 18 год. у монастирі отців Василіан
24 грудня о 22 год. у Костелі Успіння Пресвятої Богородиці
з 22 грудня у всіх церквах району відбудеться урочиста передача Вифлеємського Вогню Миру громаді, який пластуни напередодні привезли з Відня.

З 22 грудня і до Різдва бучацькі пластуни рознесуть Вифлеємський Вогонь Миру по Бучачі та районі. Занесуть у школи та дитсадки, лікарні, державні установи.

“Вифлеємський Вогонь Миру несе любов, добро та мир там, де з’являється. У пластунів це в серці, тому ми з радістю несемо відповідальну місію – його поширення”, – зазначила напередодні координатор передачі ВВМ в Тернопільській окрузі Світлана Бандусяк.

***

Пласт — Національна скаутська організація України, мета якої сприяти всебічному патріотичному самовихованню української молоді на засадах християнської моралі, на свідомих, відповідальних та повноцінних громадян місцевої, національної та світової спільнот, і на провідників українського суспільства.

ВИФЛЕЄМСЬКИЙ ВОГОНЬ МИРУ

Що це таке?

Цей вогонь постійно горить у місті Вифлеєм, на місці народження Ісуса Христа. Не слід плутати його з Єрусалимським вогнем, що запалюється на Великдень.

Коротка історія:

Вифлеємський вогонь постійно горить у Вифлеємі, в яскині, місці народження Ісуса Христа, як спомин про прихід на землю Христа – нашого Спасителя – котрий є символом Любові і Миру, визволенням від гріхів. Він визволяє людей з розпачу і дає сил, сподівання і надію.

В скаутському поясненні палаючий вогник символізує очікування, в період посту, означає повну жертовність. Світло є символом випромінювання добра, душевного спокою, любові до людей і до світу. Рівночасно, цей промінчик, це солідарність зі всіма, хто є далеко, солідарність з убогими, поєднанням з Христом, котрий народився в убогості.

Вифлеємський вогонь приходить до нас за допомогою “скаутської естафети”, котру започаткували Австрійські скаути, які запалюють свої свічечки у Вифлеємі і розповсюджують Світло як символ миру, любові, братерства, єдності скаутів всього світу. Додаються до цього Різдвяні вітання і побажання.

В XII столітті один учасник христових походів привіз це Світло з Вифлеєму, як дар для своєї родини і близьких, як символ найбільшого Добра.

Хто це робить?

Вогонь перевозять до Європи скаути, по Україні його поширюють члени Пласту – Національної Скаутської Організації України (пластуни). Пластуни передають цей вогонь до церков, звідки він поширюється до парафіян.

Навіщо це робити?

Вогнем з Вифлеєму люди можуть запалити свічки вдома на Святу Вечерю. Крім того, Вогонь заносять до сиротинців, лікарень, щоб ті, що перебувають далеко від своїх родин, могли відчути тепло Вифлеємської зірки.

Як зберігати Вогонь до Різдва?

Потрібно наперед подбати про збереження вогню. Найкраще зберігати Вогонь у масляних лампадах або у стеаринових свічках (як ставлять на цвинтарі), які горять дуже добре. Не ставте вогонь на протязі, щоб його не задув вітер.

Що робити, якщо Вогонь згасне?

Святість Вифлеємського Вогню зберігається, якщо свічка ненароком згасне і її знову запалити. Але потрібно дбати, щоб вогонь горів постійно.

Доки зберігати Вогонь?

Традиційно Вогонь зберігається в церкві до Йордану – до 19 січня. Потім його можна погасити. Люди можуть брати Вогонь на кожну Святу Вечерю.