20 січня відзначається День любителів сиру

Розпочнемо розповідати про цей продукт з найцікавішого — чи знаєте ви, що людину, яка шалено любить сир, називають «турофіл»? Інші цікаві факти — далі.
Коли і як з’явився перший сир, достеменно не знає ніхто. Відомо, що на територіях Єгипту та стародавньої Месопотамії люди вміли робити його вже тисячі років тому: сліди цього продукту виявлені в єгипетських пірамідах часів першої династії (3000 — 2800 до н. е.). Давньогрецький поет Гомер у «Одіссеї» описав, як виготовляли сир. Він був вагомою складовою торгівлі в стародавніх греків і римлян.
Скільки молока потрібно, щоб виготовити 1 кг сиру?
В середньому — 10 літрів, у залежності від виду та рецептури. Але є сири, виготовлені з сої, гороху й навіть печінки теляти або свині, сметани та… цукру з льодом!
Що подарувати королеві на весілля?
Коли британська королева Вікторія, яка правила в XIX ст., виходила заміж, то отримала, серед інших презентів, сир Чеддер вагою 1 тис. фунтів (більш ніж 450 кг). Але, виявляється, він не такий і величезний, якщо порівнювати з сиром, виробленим у Канаді наприкінці минулого століття. Цей важив 57 тис. фунтів (майже 26 тонн), його довжина становила майже 10 метрів, а для виготовлення знадобилося понад 200 тонн молока.
Про світове виробництво
Виготовляти сир із комерційною метою одними з перших почали голландці. Вони робили великі кола твердого сиру ще в XIV ст. Нині у світі щорічно випускають приблизно 20 мільйонів тонн різних його видів. За даними вікіпедії, найбільше – у ЄС та США. Багато сиру родом із Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів.
За даними Міжнародної федерації виробників молока, у світі існує приблизно 500 видів і комбінацій сирів. Деякі класифікації налічують понад тисячу. Один із найпопулярніших — італійська моцарела, яка широко використовується в кулінарії, зокрема для піци.
Під час приготування сиру рух бактерій породжує газ, який, вивільняючись бульбашками, утворює дірки в сирі. Фахівці називають їх «очі».
Про користь
Якщо вірити дослідженню, проведеному в 2005-му, то хороший сир поліпшує сон — завдяки вмісту амінокислоти триптофан, яка знижує рівень стресу. Зокрема такі властивості має Чеддер, тож їжте його за 30 хвилин до вкладання в ліжко.
Не так давно вчені виявили, що твердий сир — справжня панацея від карієсу: до його складу входять особливі речовини, які допомагають підтримувати в нормі кислотно-лужний баланс, а це впливає на здоров’я зубів і емалі.
Чи правда, що миші люб­лять сир?
Існує така думка. Однак учені з Манчестерського університету (Великобританія) з’ясували: миші віддають перевагу продуктам без сильного запаху, як-от зерно або фрукти. Щоправда, інше дослідження, проведене британською санітарною організацією Pest Control UK, цього не підтвердило. Тобто поки вподобання мишей стосовно сиру залишаються загадкою.
Якщо ви не любите сир, це означає, що ви просто не знайшли свій. «Виноград і сир — як поцілунок», — кажуть іспанці. «Їжа без сиру — все одно, що день без сонця», — вважають французи. «У кого є сир, тому десерт не потрібен», — упевнені голландці. У будь-якому випадку, якщо є необхідність швидко накрити вишуканий стіл, то немає нічого кращого, ніж фрукти, овочі, хліб і, звичайно ж, кілька видів сиру.