18 січня у віці 100 років помер Мирослав Симчич — відомий український військовий та громадський діяч, сотенний Української повстанської армії (УПА) та політв’язень радянських концтаборів.

Про це повідомила голова Івано-Франківської обласної адміністрації Світлана Онищук.

5 січня 2023 року Мирослав Симчич відсвяткував свій 100-літній ювілей.

«За своє довге життя Мирослав Симчич пережив понад 32 років концтаборів. Однак його не зламали ні жорстокі тортури, ні катування. Свій життєвий шлях він присвятив боротьбі за незалежність України», — зазначила Онищук.

Нагадаємо, у жовтні 2022 року президент Володимир Зеленський присвоїв Мирославу Симчичу звання Героя України.

«Мала за честь особисто вручити нагороду пану Мирославу. Пишаємося, що в нашому краї була така славетна людина. Його подвиги знатиме і пам’ятатиме не одне покоління українців. Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким», — пише глава ОВА.

Що відомо про Мирослава Симчича?

100-річний Мирослав Симчич був одним із останніх живих командирів УПА. Він прославився Рушірським боєм під Космачем: саме під його керівництвом 1945 року під Космачем було розгромлено каральну дивізію НКВС.

Симчич провів в УПА 5 років та ще майже 33 роки — у радянських таборах. Його заарештували у грудні 1948-го та за низкою звинувачень засудили до 25 років ув’язнення. Вже в неволі йому висунули ще кілька обвинувачень, зокрема «за наклепи на радянський державний і суспільний лад». На волю Симчич вийшов 1985-го, але ще рік перебував під наглядом.

Серед нагород Мирослава Симчича: «Орден Свободи», Орден «За заслуги» III ст.; відзнака Президента України — ювілейна медаль «25 років незалежності України»; медаль «За заслуги перед Прикарпаттям».