Політик Сергій Притула та активіст Сергій Стерненко оголосили збір коштів на українські дрони-камікадзе RAM ll UAV. Лише за пів дня вдалося зібрати понад 140 мільйонів гривень.

Як розповів Притула, збір мали розпочати 12 жовтня, але плани змінилися через ранковий масований ракетний обстріл України.

«Бункерний виродок вніс свої корективи. Чим більше зберемо, тим більше їх буде! Буде помста, будуть горіти!» — написав політик.

Про збір коштів повідомили у першій половині дня 10 жовтня, а вже станом на 17:45 лише через monobank було зібрано понад 140 мільйонів гривень: більш як 104 мільйони у банці Фонду Сергія Притули та ще 36,5 мільйона — у банці Стерненка.

Також Фонду Сергія Притули можна перерахувати кошти на рахунок «ПриватБанку» або IBAN — UA173052990000026008046715893.

Що це за дрони?

Як ідеться на сайті розробників, RAM II UAV — це сучасний дрон-камікадзе на базі українського безпілотника «Лелека-100» від компанії DEVIRO. Його максимальна дальність польоту — 30 кілометрів, тривалість — 55 хвилин, точність — до 1 метра, а бойове навантаження — до 3 кілограмів.

Розробники запевняють, що комплектують дрони різними видами боєголовок — для виконання конкретної місії. Наприклад, якщо потрібно вразити цілі всередині будівель або малу броньовану техніку, використовують термобаричну бойову частину.

А ось осколково-фугасну бойову частину застосовують для ураження живої сили на відкритому просторі. Є також варіант із бронебійною бойовою частиною — для броньованих і сильно захищених цілей на суші або в морі.

Ракетні удари по Україні

Зранку 10 жовтня вибухи лунали у 15 областях, зокрема: Київській, Дніпропетровській, Хмельницькій, Житомирській, Тернопільській, Львівській, Харківській, Одеській, Івано-Франківській, Полтавській, Миколаївській, Вінницькій та Сумській.

Низка вибухів пролунала просто у центрі столиці України. У Києві є щонайменше 5 загиблих та ще 51 поранений. Є загиблі та поранені також у Дніпрі й на Київщині. Загалом в Україні відомо щонайменше про 11 загиблих та 87 поранених.

Окупанти зранку випустили по Україні 84 крилаті ракети та 24 безпілотники, серед яких 13 дронів-камікадзе Shahed-136. З-поміж них наша протиповітряна оборона знешкодила 43 ракети та 13 безпілотників, зокрема 10 дронів-камікадзе.

Ракетних і ракетно-авіаційних ударів завдавали з районів Каспійського моря та Нижнього Новгорода. Крім того, росіяни завдали авіаційних ударів із застосуванням 17 дронів типу «Шахід» із території Білорусі та окупованого Криму. 

Українців закликали намагатися з 17:00 до 22:00 10 жовтня обмежити споживання електроенергії. Це допоможе пройти критичні навантаження наших електромереж.