Skip to content

Cтрасна п’ятниця

Страсна п’ятниця – це останній будній день перед Великоднем. Це дуже важлива та скорботна подія, адже сьогодні церква згадує мученицьку смерть Ісуса. Розповідаємо яке значення має Страсна п’ятниця 2022 у православних і які заборони існують в цей день.

Cтрасна п’ятниця 2022 – коли

Великдень цього року випадає на 24 квітня, відповідно, Страсна п’ятниця настане 22 числа. Католики відзначають Великдень 17 квітня, значить велику п’ятницю вони зустрічають 15 числа.

Євангеліє свідчить, що саме в п’ятницю Ісус постав перед судом Понтія Пілата і був звинувачений у бунтарстві. Незважаючи на те, що великий імператор знав і усвідомлював всю абсурдність і безпідставність таких звинувачень, він все одно засудив Сина Божого до страти. Ісуса  прикували до хреста на горі Голгофа, а через два дні він воскрес.

Страсна п’ятниця – що можна робити

Що роблять православні в Страсну п'ятницю / depositphotos.com

У цей день православні віруючі слухають богослужіння в храмах, де розповідаються історії з Євангеліє. Також виноситься плащаниця – зображення Христа в труні. Християни до моменту виносу святині не їдять і не п’ють, після цього дозволені тільки хліб і вода.

Також віруючі можуть прочитати молитви, які в цей день мають особливу силу.

Про порятунок душі

О, Ісус Христос, Бог наш, спаси і помилуй наші душі святою Церквою, подбай про нас, не дай нам горіти в гієні вогненній. О, Ісус Христос, Бог наш, помилуй нас, бідних грішників. О Ісус Христос, Бог наш, благослови мого батька, мою матір, моїх рідних за яких щиро молюся. О Ісус Христос, Бог наш, і все, що я повинен молитися, допоможи нам пройти чистилище і доведи наші душі до небесного спокою. Амінь.

Про прощення гріхів

Господи Всевишній, Почуй мене, раба Божого (власне ім’я) прости мені мої гріхи, бо щиро я в них каюся. Дозволь мені працювати старанно і вести праведне життя відповідно до заповідей Твоїх. Даруй мені можливості підносити тобі молитви, бути добрим і словом і ділом по відношенню до інших. Навчи мене, як утриматися від бісівських спокус, щоб нічого поганого не робити і нікому не нашкодити. Прошу у тебе вибачення і поради. Амінь.

Про захист від ворогів

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа. За переказами Цар Ірод нещадно б’ється, з люттю б’ється. Кров бездарно проливає, нікого не шкодує, нікого не прощає. Але я, раб Божий знаю одне, що проти недоброї людини є сильний і надійний, великий Стрілець-Всемогутній Бог Отець! У Сина Його Ісуса Христа, життя віддав за щастя людей, лук – це яскраве сонце, стріла — це ясний місяць. Є у нього чим стріляти, тому, Господь справедливий нікому не дасть мене ображати. Я знаю, що завдяки вірі моїй щирій Бог завжди на моєму шляху попереду, Пресвята Богородиця позаду. З захистом сильної Небесної я нікого не боюся і нікого не боюся. А Моїм ворогам, лиходіям лиходіям спиці гострі в язики злі, розжарені кліщі в ікла, в недобрі очі Піски. Амінь.

Деякі господині в цю дату печуть великодні паски, але церква відноситься до такої дії неоднозначно. Якщо ви розумієте, що в інший день зробити цього не зможете – печіть в п’ятницю, тільки перед приготуванням прочитайте молитву.

Страсна п’ятниця – що не можна робити

Великий день супроводжується величезною кількістю заборон. У день страждань Христа за людство категорично заборонено:

  • влаштовувати галасливі застілля і веселитися;
  • працювати і займатися домашніми справами;
  • сваритися і пліткувати;
  • копати землю і садити рослини;
  • шити, в’язати, рукодільничати;
  • прати, прибирати, наводити порядок.

Також в Страсну п’ятницю не можна вживати алкоголь, тому утримайтеся від обжерливості або розпивання спиртних напоїв, щоб не накликати на себе неприємності.

Джерело 

Всі матеріали сайту поширюються на умовах ліцензії CC BY-SA 4.0. Редакція не несе відповідальності за переопубліковані матеріали з посиланням на джерела та за особисті думки авторів.