30 січня — величне свято бучацької вулиці імені родини Нестайків, адже наймолодшому з славетних українців, дитячому письменнику Всеволоду Нестайкові сповнилося б 92 роки…

Я щорічно вітав українського Андерсена не лише в дні урочі, а за кілька місяців до смерті Всеволод Зіновійович сказав: «Сонечко! Поїдь у #Бучач, вклонися могилі мого діда, помолися, і скажи йому, що я вже більше не зможу до нього приїхати…»

В останні роки життя Всеволод Нестайко лежачи писав фломастером великими буквами нові сонячні дитячі творіння. А дружина, щойно народжені шедеври, викарбовувала пальцями вірних рук, надаючи їм «людського» вигляду…

Доля на довгі роки прив’язувала родину Нестайків до Бучача: священик УГКЦ о. Порфирій Нестайко (прадід письменника, пом. 1858), у 1856–1857 роках був співробітником при деканальній церкві святого Миколая в Бучачі; о. Денис Нестайко (дід письменника) — багаторічний парох Бучача, бучацький декан УГКЦ, знаний український громадський діяч Бучацького повіту. Зіновій Нестайко (батько письменника) закінчив гімназію в Бучачі, у роки Першої світової війни був січовим стрільцем. Воював у лавах УГА, потрапив до польського табору полонених. 1933 року заарештований чекістами; загинув у концентраційному таборі.

 

Сам же письменник Всеволод Нестайко неодноразово перебував у Бучачі, передав для Бучацького районного краєзнавчого музею особисті речі родичів.

Мені дуже хотілося увічнити всіх Нестайків у Бучачі, тож 2018 року написав листа міському голові Бучача, якого підписали Дмитро Павличко та Іван Малкович. А потім своє вагоме слово сказав Петро Гадз, переконавши владу міста і депутатський корпус назвати одну з нових вулиць Бучача іменем родини Нестайків!

Ось так, два Герої України (Дмитро Павличко і Петро Гадз), Шевченківський лауреат Іван Малкович і вдячний шанувальник творчості дитячого письменника зробили свій внесок і в нестайкознавство, і в бучачознавство.

Тепер же вулиця родини Нестайків має аж чотири празники — у день народження прадіда, діда, батька і сина. Перший з них припадає на 30 січня!

Михайло Маслій

Зі Святом!!!