Вона народилася 17 грудня 1975 року у Києві. Саме тут її матір Галина Логінова, яка тоді була акторкою кіностудії Довженка у Києві, зустріла свого чоловіка Богі Йововича, студента Київського медичного інституту та народила Міллу. Згодом родина перебралися до Дніпра (тоді – Дніпропетровська).
В січні 1981 року Мілла з матір’ю емігрували з СРСР. Спершу родина Йовович жила у Лондоні, а потім переїхала в Лос-Анджелес, США. Й хоча на момент переїзду Міллі виповнилося лише 5 років, вона може говорити українською та знає українські народні пісні (почути одну з них можна тут: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=279348176098513&id=516524395520175).
У Лос-Анджелесі Мілла дуже рано – в одинадцять років – почала кар’єру моделі. З підліткового віку дитинства вона також займалася вокалом, грою на фортепіано та електрогітарі, у 15 років ознайомилася із звукозаписом. Усього Мілла записала два альбоми. Цікаво, що у першому “The Divine Comedy” є українська народна пісня «Ой у гаю, при Дунаю» у її виконанні. У 1993 р. її «Пісня Чужинця» (The Alien Song) стала саундтреком до фільму «Під кайфом у сум’ятті», тобто всі дані для вдалої музичної кар’єри Мілла, поза сумнівом, мала.
Однак головною пристрастю та справою її життя став кінематограф. Вже в 13-річному віці вона дебютувала у кіно у стрічці «Злиття двох місяців». Згодом знімалася в таких картинах як «Повернення до блакитної лагуни» (1991); «Каффс» (головна жіноча роль); «Чаплін» (1992); «Його гра» Спайка Лі; у телефільмі «Нічний потяг до Катманду». Найбільш знаковою, очевидно, є її ролі у фільмах її колишнього чоловіка Люка Бессона – Лілу «П’ятому елементі» і Жанни д’Арк у «Посланниця: Історія Жанни д’Арк».
Тривалий час Мілла Йовович не виявляла чіткої україноцентричної позиції, проте зберігала ментальний зв’язок із батьківщиною, разом з матір’ю приїздила в Україну в 2005 році після Помаранчевої революції (хоча і російськомовне мистецьке середовище для неї було близьким, а поїздки до рф – частіші, ніж до України). В ході та після Революції Гідності підтримувала українців, закликала шанувальників робити пожертвування до благодійних фондів допомоги українцям, що постраждали під час революції.
По мірі розгортання російської збройної агресії проти України, а особливо з розгортанням повномасштабної російсько-української війни в 2022 р., вона все частіше пише і говорить про війну, закликає допомагати українцям. Так, 9 червня 2022 р. вона записала відео в межах проєкту “Найвідоміші українці світу”, щоб підтримати українців та привернути увагу до війни: “Я хочу надіслати послання любові й підтримки українцям у цей жахливий час їхньої історії, коли націю просто розривають на шматки, коли мільйони людей тікають як біженці в інші країни; коли воїни б’ються з навалою так відважно. Я хочу вам сказати: ми бачимо вас, ми молимося за вас і ми любимо вас. І ми вдячні вам за те, що ви боретеся за свою свободу”.
Восени голлівудська зірка емоційно відреагувала на ракетні обстріли столиці та інших міст України 10 жовтня 2022 р., написавши в своєму інстаграмі: “Моя рідна Україна сьогодні зазнала численних ракетних ударів. На вулицях колись мирних міст, якими я гуляла й красою яких милувалася, лежать мертві мирні жителі. Я спустошена руйнуваннями і не можу уявити, яке горе переживає зараз мій народ. Я можу лише сказати їм, що моє серце з ними. І воно розбивається їхнім горем. І я хочу, щоб вони знали, що я з ними… сьогодні я маю стояти на боці своєї батьківщини та горювати разом з нею. Я розділяю смуток разом з народом України”. До цього допису Мілла додала гештег #СлаваУкраїні
©️ Diaspora.ua, 2019-2022
Підготовлено для Diaspora.ua на основі відкритих матеріалів. Передрук – ЛИШЕ за умови згадки на початку тексту та активного посилання на Diaspora.ua.