Національний заповідник “Києво-Печерська лавра” планує розірвати договір про оренду з УПЦ МП

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у своєму facebook прокоментував розрив договорову Києво-Печерської лаври про оренду будівель із УПЦ МП.

“Договір користування УПЦ Києво-Печерської Лаври розривається з 29 березня 2023 року. Це стосується усіх приміщень, які орендує УПЦ в Лаврі”, – зазначив він.

Він додав, що таке попередження обґрунтоване висновками Міжвідомчої робочої групи, яка під час своєї роботи встановила порушення Монастирем умов Договору щодо використання державного майна. Підстава – зафіксовані порушення умов користування державним майном.

Ткаченко зазначив, що МКІП цю позицію підтвердив відповідним листом.

“Відповідно до визначеної правовим полем процедури, від завтра працюватимуть робочі групи, утворені Заповідником, з інвентаризації майна та з обстеження технічного стану будівель і споруд”, – додав він.

Раніше у повідомленні Києво-Печерської лаври зазначалося про те, що національний заповідник “Києво-Печерська лавра” планує розірвати договір про оренду з УПЦ МП.

“Між Національним заповідником “Києво-Печерська лавра” … та Свято-Успенською Києво-Печерською лаврою (Чоловічий монастир) Української православної церкви … укладено Договір № 2 від 19 липня 2013 року про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також: У частині Лаври, яка належить державі, можна проводити і спільні богослужіння різних конфесій, – директор релігійного видання

Також, як зазначається, заповідник попереджає про розірвання договору з 29 березня 2023 року на підставі висновків міжвідомчої робочої групи й листа Міністерства культури та інформаційної політики від 9 березня.

Зокрема відомо, що у Лаврі просять УПЦ (МП) до 14 березня надати список представників від монастиря у кількості двох – трьох осіб “для включення до складу комісії з приймання-передачі державного майна, що буде утворена за наказом органу управління державною установою”.

  • Нагадаємо, Успенський собор (собор Успіння Пресвятої Богородиці) – головний соборний храм Успенської Києво-Печерської лаври. Раніше в ньому проводили богослужіння священники УПЦ МП. 1 грудня 2022 року Свято-Успенську Києво-Печерську лавру зареєстрували як монастир у складі ПЦУ. Міністр культури Олександр Ткаченко зауважив, що вся територія Лаври – державна власність.
  • 31 грудня ієрархи УПЦ (МП) провели останню службу у Трапезній церкві. Перед цим там співали про “пробудження” Росії. Цю справу розслідує СБУ, оголошено підозру одному зі священників Лаври, який прославляв “русскій мір”.
  • 5 січня міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявив про перехід Успенського собору та Трапезної церкви Києво-Печерської лаври до держави.
  • Митрополит Епіфаній, глава Православної церкви України, звершив Богослужіння з нагоди Різдва Христового 7 січня в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.