Вже цієї неділі, 25 грудня, віряни, які користуються григоріанським календарем, відзначають одне з найсвітліших і найважливіших свят на рік — Різдво. Однак не варто забувати і про день, який передує цьому святу — Святвечір, або Святий вечір. Оскільки це останній день суворого Різдвяного посту, потрібно знати, які страви можна подати на святковий стіл. Цього дня категорично заборонено м’ясні, молочні продукти та яйця, але можна їсти рибу.

Зазначимо, що за традицією, починати трапезу на Святий вечір не можна було, поки на небі не засяє перша зірка, яка колись сповістила про народження Ісуса Христа.

12 традиційних пісних страв для Різдвяного Святвечора

  • Узвар із сухофруктів — напій, який вважається символом життя та очищення.
  • Вареники повинні бути пісними, без додавання молока, яєць, сиру та м’яса. Як начинку можна взяти картоплю, капусту, гриби, мак, яблука та чорнослив.
  • Голубці — начинкою для таких голубців може стати рис з овочами або пшоно з грибами.
Що приготувати на Святвечір — голубці
  • Капуста — традиційною стравою вважається тушкована капуста з грибами.
  • Соління — не зайвим буде прикрасити стіл солоними огірками, помідорами чи грибами.
  • Гарнір — це може бути тушкована картопля, пісне рагу або будь-яка каша.
  • Риба — як саме ви її приготуєте, вибирайте самі.
Що приготувати на Святвечір — страви з риби
  • Квасоля — страви з бобової ситості замінюють м’ясні страви.
  • Борщ — обов’язково потрібно приготувати першу страву, проте варити її потрібно без м’яса.
  • Десерт — випікати різдвяні пряники, основою яких є медове прісно. Також готують пісні та дріжджові оладки, млинці та пампушки.
  • Салат — оскільки важливим для християн овочем є буряк, бажано приготувати салат із його використанням. Це може бути вінегрет.